Grote speelruimte voor meer beleving in de retail
IKC Nieuws
Paylaş
Home Center Wolvega: De grootste woonbelevenis van Nederland

Hoe de kinderspeelhoek is ontstaan op de grote woonboulevard

Home Center is begonnen als winkel in het centrum van Wolvega. In 1982 zijn ze verhuisd naar het industrieterrein om groter te kunnen worden. De markt voor het verkopen van meubels is zich blijven ontwikkelen. Een grote verandering was de opkomst van de webshop. Hierdoor moet de traditionele retailer, flexibel zijn in het runnen van zijn winkeloperatie en grotere registers opentrekken om klanten te binden en nieuwe klanten aan te trekken. Bij Home Center bestaat het grootste percentage van de verkoop uit op maat gemaakte meubelen, dit is niet te vinden in een webshop. Ook ziet Dhr. Kapenga de meubelboulevard als een vorm van recreatie, een beleving die een positieve indruk achter moet laten. Hij is daarom altijd bezig om het de klanten zo ontspannen en leuk mogelijk te maken.
 

Een uitgebreid assortiment voor elk budget


De doelgroep van Home Center is heel Noord Nederland met 45 minuten aanrijtijd. Omdat Home Center zich richt op 95% van de bevolking, is er een ruime keuze tussen de €250 en de €25.000. Daarmee valt Home Center niet onder het laagste segment qua budget, maar ook niet onder het hoogste. Om deze doelgroep te motiveren om in de auto te stappen heeft Home Center een uitgebreid assortiment, meer dan 200 merken en genoeg keuze uit materialen en stoffen. Ook wordt er gratis deskundig advies gegeven, de interieurstylisten geven advies over o.a. kleuren, materialen, meubelen, indeling en verlichting. 
'Het winkelen van meubels en inrichting is emotie, deze beleving moet positief zijn'

 

Gastenservice en een complete beleving voor het winkelende publiek


De bezoekers van Home Center worden ontvangen als gast. Er is gratis parkeergelegenheid met de mogelijkheid tot het opladen van elektrische auto’s en fietsen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de zonnepanelen die het pand energieneutraal maken. Bovendien is er voor iedere gast een gratis kopje koffie en voor de kinderen is er het kinderdorp. Om het bezoek nog meer de moeite waard te laten zijn hebben ze een tijdelijke actie. Tijdens hun “wereldreis”  kunnen de gasten een “paspoort” ophalen bij de receptie. Bij elke winkel kunnen zij een stempel halen en bij een volle spaarkaart maken zij kans op een reischeque. Een leuk detail is dat de receptionistes een echt stewardess hoedje op hebben. Dat is al motivatie genoeg om een bezoekje te brengen aan deze prachtige woonboulevard.

Om de beleving helemaal compleet te maken hebben ze een speciale oppasservice voor kinderen vanaf 3 jaar. Tijdens de weekenden, vakanties en feestdagen is er een oppas geregeld. Terwijl ouders rustig een nieuw interieur uitkiezen, of luisteren naar het advies van de interieurstylisten, kunnen de kinderen heerlijk spelen onder toezicht. Het winkelen voor een nieuwe inrichting wordt hiermee zelfs gemakkelijker dan thuis op een webshop!
 
Kinderhoek in speeldorp van woonwinkel
 

Het ontstaan van de kinderspeelhoek


De eigenaar in 1982 had zelf jonge kinderen en zag hierdoor het belang van kinderentertainment, en zo is het begonnen. De eerste kinderhoek in Home Center had een ballenbak en een indoor racebaan met scooters met een muntensysteem. Deze speelruimte was geschikt voor kinderen tussen de 4 en de 6 jaar.

In 1998 was het tijd om de scooters van de racebaan te vervangen. Omdat het muntensysteem toch discussies met zich meebracht tussen ouders en kinderen, heeft Sikko Kapenga, de directeur van Home Center Wolvega, besloten om de kinderhoek anders in te richten. Er kwam onder andere een bioscoop met 30 zitplaatsen. Ook kwamen er spelcomputers en een knutselhoek. De leeftijdscategorie is met deze nieuwe kinderhoek uitgebreid naar 4-12 jaar. 

Door onder andere de snelle ontwikkeling van de spelcomputers is 20 jaar later, in 2018, besloten om de kinderhoek te verplaatsen en te vernieuwen. De speelplek is verplaatst naar een andere ruimte, om zo de horeca ook te kunnen laten doorgroeien. Sikko is op zoek gegaan naar een partner om de nieuwe kinderhoek te realiseren en is zo bij IKC terecht gekomen. 

De wensen voor de speelruimte zijn uitgebreid besproken met onze accountmanager Niels Jellema. Het idee voor de speelhoek was een vernieuwende tijdloze kinderhoek. Eentje die zelfstandig kan draaien met onderhoudsvrije elementen en makkelijk bedienbare spelcomputers. Omdat de bioscoop een groot succes is, moet deze er uiteraard ook in blijven. In goed overleg is er een uniek design gemaakt door onze designafdeling. Het totaalplaatje was ver boven verwachting! Toen is ook besloten om het concept werkelijkheid te laten worden. 
 
kinderen spelen met interactieve speeltafel in grote ikc play speelruimte van woonboulevard


Wat vinden de bezoekers van de kinderhoek?


We krijgen veel complimenten over de perfecte voorzieningen voor de kinderen. Er komen zelfs gezinnen en opa’s/oma’s met hun kleinkinderen om te spelen in het kinderdorp. Terwijl de kinderen zich vermaken kunnen zij even genieten van een kopje koffie met iets lekkers. Er zijn ook verzoeken voor kinderfeestjes, maar dat doen we niet, aldus Sikko Kapenga. Er kwamen zelfs kinderen uit de buurt om alleen te spelen, maar het is wel de bedoeling dat de ouders meekomen.

"Of de kinderhoek effect heeft op de productiviteit en het welzijn van de medewerkers is lastig te meten. We zien eigenlijk alleen maar blije mensen en dat is wat we willen." 

Omdat de bezoeker van Home Center Wolvega een gast is die altijd de beste winkelervaring verdient, is Sikko altijd aan het brainstormen hoe de gasten zo veel mogelijk in de watten gelegd kunnen worden. Daarom zal hij een kinderhoek aan andere ondernemers in de branche zeker aanbevelen.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op