Kinderhoek kinderopvang
IKC Nieuws
Paylaş
Een passend design voor elke leeftijdsgroep

Kinderopvang ’t Parelbosch ondergaat een metamorfose!

Onze IKC Accountmanager Niels Jellema vertelt met trots over zijn project bij kinderopvang ‘t Parelbosch in Eindhoven. Door de goede samenwerking tussen ’t Parelbosch en Niels, heeft IKC een aantal ruimtes bij de kinderopvang kunnen omtoveren tot een waar speelparadijs.

Passende speelwaarde voor verschillende leeftijdsgroepen

Kinderopvangcentrum ’t Parelbosch biedt opvang voor kinderen tot 4 jaar oud. Binnen de kinderopvang zijn er diverse ruimtes die ieder zijn afgestemd op de leeftijdsgroepen die daar worden opgevangen, elke ruimte heeft daarom een ander thema met passende activiteiten.

De locatie aan De Waghemakerstraat was aan vernieuwing toe en de nieuwe inrichting moest, met mooie designs en veel speelwaarde, meer beleving bieden voor de kinderen. “Door de duidelijke toelichting en goede input van Roel en Bas van de Waal, de eigenaren van ’t Parelbosch, kon ik samen met het IKC design team tot een passend advies komen. Vervolgens konden we beginnen met het herinrichten van de eerste ruimte van de kinderopvang: Droomland.” 

t_parelbosch_droomland.jpg


Speelconcepten voor kinderen van 3 tot 4 jaar oud

Droomland is de grootste ruimte van de kinderopvang, hier worden kinderen van 36 t/m 48 maanden opgevangen. “Het thema Droomland hebben we vertaald naar knusse speelhuisjes, gave vloer -en wanddecoratie, op maat gemaakte wandspellen en een gave autobaan.” Alle onderdelen van de speelruimte sluiten aan bij het thema natuur en fantasie. Daarnaast zitten op diverse plekken in de wanddecoratie kleine grafische verrassingen verborgen, zoals dieren verstopt in bomen en een lieveheersbeestje, het logo van de kinderopvang, in de lucht. Hierdoor zullen de kinderen zich blijven verbazen en worden ze continu geprikkeld om op ontdekkingstocht te gaan.

Een speelruimte voor dreumesen

De volgende ruimte is het Zwanennest: de ruimte voor dreumesen van 18 t/m 27 maanden. Kinderen van deze leeftijd ervaren veel prikkels omdat ze de baby-fase ontgroeid zijn en continu leren. Om balans te creëren voor deze leeftijdsgroep, benadrukte de eigenaren het belang dat deze ruimte een gevoel van warmte en geborgenheid moest overbrengen. Dit zorgt voor rustigere kinderen, waardoor de medewerkers meer tijd en aandacht hebben voor het individuele kind.

“Door middel van zachte materialen en lichte kleuren, hebben we deze ruimte vorm gegeven met veel visueel herkenbare aspecten zoals zwanen, een vijvertje, een speelakker en kralentafel.” De kralentafel is een zeer geschikt speelsysteem voor deze leeftijdsgroep, de kinderen worden geprikkeld om met de kleurrijke kralen te spelen en dit is goed voor de ontwikkeling van hun fijne motoriek.

t_parelbosch_zwanennest_en_hertenweide.jpg


Ook de allerkleinsten krijgen een eigen plekje

De derde ruimte die we mochten aanpakken, was de Hertenweide. Deze ruimte is bestemd voor de echte kleintjes: kinderen van 0 t/m 18 maanden. Om de kinderen op speelse wijze te introduceren met de natuur en verschillende materialen, hebben we deze ruimte een natuurlijk thema gegeven en een speciaal voelhuisje geplaatst. De gevoelige vingertjes van de kinderen, kunnen met dit huisje op onderzoek uitgaan en voelen aan materialen als kunstgras, kurk, een spiegel en PU-leer.

Indoor speelruimte de Kermistuin

Als laatste, en klap op de vuurpijl, hebben we de Kermistuin omgetoverd tot een waar indoor speelparadijs. Hierbij moest goed nagedacht worden over de indeling van de ruimte. Er is uiteindelijk besloten om het praktische gedeelte van deze ruimte, het verzorgingsgebied, los te koppelen van het speelgebied. Op deze manier kunnen aan één kant van de ruimte kinderen rustig verzorgd worden, terwijl aan de andere kant de kinderen met een gerust hart vrij kunnen spelen.  
De indoor Kermistuin staat vol met fantastische speelconcepten. Zo staan er speelhuisjes op een kunstgrasvloer, is er een spookzolder gecreëerd en staat er een gave carrousel om bij te eten. Welk kind wil dat nou niet?

t_parelbosch_kermistuin.jpg


Belangrijke momenten van de dag zijn verwerkt in het design

Bij elke leeftijdsgroep vindt er dagelijks een gezamenlijk kringmoment plaats. Dit moment wordt gebruikt door de begeleidsters om de kinderen uit te leggen hoe de dag eruit zal zien. Vanuit pedagogisch perspectief zijn deze momenten het meest effectief wanneer het voor de kinderen aanvoelt als een groepsmoment, waarbij de begeleidsters onderdeel zijn van de groep. Wij hebben meegedacht over een visuele manier om dit gevoel te versterken. Daarom heeft iedere ruimte een passende, herkenbare locatie voor het kringmoment gekregen. Zo heeft het Zwanennest een rond vijvertje en de Kermistuin een ronde swirl. 

Alle ruimtes hebben speelmodules die zich richten op de leeftijd van de kinderen in die ruimte. Heel gaaf en volledig maatwerk. “De eerste reactie die ik van de eigenaren kreeg, was dat ze meer dan tevreden zijn over de metamorfoses die hebben plaats gevonden! Dit is natuurlijk heel fijn om te horen. Het was een leuke samenwerking met een nóg leukere uitkomst.” Wij kijken ernaar uit om in de toekomst opnieuw samen te werken!